איך פועל מכשיר שמיעה?
מכשירי שמיעה הם מכשירים אשר מטרתם לסייע ללקויי שמיעה לשמוע טוב יותר הן את האנשים שעמם הם רוצים לקיים תקשורת והן את רעשי הרקע של הסביבה. מכשירי השמיעה הראשונים הומצאו כבר לקראת סוף המאה ה-19, אבל אז, מכיוון שהטכנולוגיה לא היתה מתקדמת כמו היום, הם היו גדולים, מסורבלים וכמובן שגם פחות איכותיים.
אם לפרט, הרי שמכשירי השמיעה הישנים היו מכשירים גדולים כשולחן, להם חוברו צינורות ארוכים שהמשתמשים היו צריכים להחזיק ביד ולהכניס לתוך האוזן. כמובן שמכשירים אלה לא היו ניידים ולכן גם לא פרקטיים, כך שלא הרבה אנשים עשו בהם שימוש. מכשירי שמיעה ניידים נכנסו לחיינו בשנת 1950. היו אלה המכשירים האנלוגיים, אשר שימשו את לקויי השמיעה זמן ארוך יחסית, עד להמצאתם של המכשירים הדיגיטליים, בהם אנחנו עושים שימוש עד היום.
מי זקוק למכשירי שמיעה?
מכשירי שמיעה משמשים בעיקר אנשים מבוגרים אשר מפאת גילם סובלים מליקויי שמיעה כאלה ואחרים. למרות זאת, יש גם אנשים צעירים ואפילו ילדים אשר סובלים מקשיי שמיעה מסיבות כאלה ואחרות. מכיוון שהיום המודעות לאיך שנראים היא הרבה יותר גבוהה, הרי שבקרב שתי האוכלוסיות קיים רצון להסתיר ככל שרק אפשר את מכשיר השמיעה. מכיוון שהיום הטכנולוגיה מתקדמת מאוד, הרי שחברות רבות מייצרות דגמי מכשיר שמיעה מתקדמים אשר מאפשרים למשתמשים ליהנות משמיעה באיכות גבוהה מבלי להתבייש מהסביבה.
אילו סוגי מכשירים קיימים?
כפי האמור לעיל, יש שני סוגים עיקריים של מכשירי שמיעה:
- מכשיר שמיעה אנלוגי – מכשירים הקולטים את קולות הסביבה , מתרגמים אותם לאותות אלקטרוניים ומגבירים את צליליהם באופן אחיד. משמעות הדבר היא, שגם קולות הדיבור וגם רעשי הרקע מוגברים באותה עוצמה, ולכן המשתמשים בהם לא תמיד מצליחים להבין בבירור את האנשים שמדברים איתם.
- מכשיר שמיעה דיגיטלי – מכשירי שמיעה שמתרגמים את הקולות לאותות דיגיטליים. אותות אלה מבוססים על טכנולוגיה ממוחשבת וניתנים להגברה סלקטיבית על פי העדפות המשתמש, כך שאיכות השמיעה באמצעות מכשירים אלה גבוהה יותר.
רוב המכשירים שמיוצרים היום הם מכשירים דיגיטליים, וגם הם נחלקים לסוגים שונים על פי הגודל שלהם ועל פי מיקומם באזור האוזן. ניקח לדוגמה מכשירים של שלוש חברות מהמתקדמות ביותר בעולם בתחום:
- מכשיר שמיעה ווידקס – מכשירי שמיעה זעירים במיוחד המאפשרים שמיעה טובה במיוחד.
- מכשיר שמיעה בלטון – מכשירים שניתן למקם באזורים שונים באוזן, על פי העדפת המשתמש. בעלי מערכת שמע איכותית במיוחד וחלק מהדגמים תומכים בחיבור BLUTOOTH שיכול להקל מאוד על המשתמש.
- מכשיר שמיעה רקסטון – מכשירים הנחשבים לאיכותיים ביותר שקיימים היום בתחום בזכות העובדה שהם מדמים בצורה מושלמת את השמיעה הטבעית.
איך עובדים המכשירים?
רוב מכשירי השמיעה בנויים מאותם חלקים, אשר פעולתם המשותפת מאפשרת למשתמש לשמוע את הנעשה סביבו.
- מעטפת – חלקו החיצוני של המכשיר העשוי מסיליקון או מפלסטיק וכולל את כל שאר חלקיו.
- מיקרופון – מכשיר זעיר אשר קולט את הקולות שמסביב והופך אותם לאותות חשמליים.
- מגבר – מכשיר שמגביר את צלילי הרקע הנקלטים במכשיר.
- רמקול – המכשיר שמעביר את הצלילים המוגברים אל עצבי השמיעה הנמצאים באוזן.
- סוללה – מקור האנרגיה של המכשיר אשר מאפשר לכל חלקיו לפעול.
- מעבד ממוחשב – צ’יפ קטן אשר נמצא מתחת למעטפת, מעבד את הקולות הנקלטים במכשיר וממיר אותם לצלילים המותאמים למשתמש בצורה האופטימלית.
כל החלקים האלה מתחברים יחדיו ויוצרים מכשירי שמיעה מסוגים שונים – גם כאלה שמיועדים להרכבה מאחורי האוזן, גם כאלה שמותקנים בחלק הפנימי של האוזן וגם כאלה הממוקמים בתעלת האוזן עצמה.
אז איך יודעים איזה מכשיר שמיעה לבחור?
בגלל העובדה שישנם כל כך הרבה סוגים של מכשירי שמיעה, חשוב מאוד שכל אדם ינסה את כל סוגי המכשירים ואת כל סוגי המיקומים. בדרך זו הוא יוכל להבין איך עובד כל אחד ואיזה מהם נוח לו יותר לשימוש, וכך לבחור את זה שמתאים ביותר לצרכיו.
מאמר בשיתוף רותי לוינסון – מכשירי שמיעה מומלצים