טלפון סלולרי חכם – איך הוא עושה את זה?
מכשירי הטלפון הסלולריים הפכו לחלק בלתי נפרד מחיינו וכבר מזמן חצו את רף “המכשיר שמשמש רק לשיחות טלפוניות”. האם עצרתם ושאלתם את עצמכם איך זה קורה (בפן הטכני, כמובן)?
בין אם הנהנתם לחיוב ובין אם הצלחנו לסקרן אתכם, הנה התשובות לכל מה שרציתם לדעת על הטלפונים החכמים ולא העזתם לשאול.
נתחיל בקצת רקע על מכשירי סלולר
נתחיל בקצת היסטוריה, כי אין מקום נכון יותר להתחלות. הטלפון הסלולרי הומצא בשנת 1973 על ידי מרטין קופר אשר גילה שיטה חדשה, סלולרית, שמאפשרת קיום שיחות טלפוניות. השוני העיקרי בין השיטה הסלולרית החדשה לבין השיטה הקווית שהייתה נהוגה עד כה הוא שבשיטה הסלולרית האותות מועברים בעזרת גלי רדיו, בעוד בשיטת הטלפון הקווי הם מועברים בעזרת חוטי טלפון פיזיים.
איך עובדת טכנולוגיה סלולרית?
איך זה עובד? נפרשת רשת של אנטנות סלולריות אשר מפוזרות ו”מכסות” את כל השטח המבוקש. אזור ההשפעה של כל אנטנה נקרא “תא” (CELL) האנטנה משרדת את האותות המתקבלים למרכזיה ניידת (MTSO)והיא זו שמעבירה אותם ליעד המבוקש, בין אם המטרה היא להגיע לטלפון קווי או לנתב סלולרי. כאשר אנחנו מתקשרים ממכשיר סלולרי המצוי בתנועה, האותות “מתניידים” מאנטנה לאנטנה תוך שמירה על רצף השיחה.
בהתחלה זה היה באמת “רק טלפון”
בשנת 1983 הציגה חברת “מוטורולה” את מכשיר הטלפון המסחרי הראשון העובד בשיטה הסלולרית. הוא היה מסורבל וגדול מאד, שקל קרוב לקילו ואפשר זמן שיחה מקסימאלי של שעה אחת. הוא כונה “הלבנה” (The Brick). בנוסף לתכונות אלה, הוא היה יקר להחריד. יכולתם לקבלו תמורת 4,000 $ ועוד עלויות שימוש גבוהות ביותר. מיותר לציין את איכות השיחות הנמוכה שהוא סיפק.
זה ארך כעשר שנים עד שהטלפון הסלולרי פרץ את מחסום האלפיון העליון ובתחילת שנות התשעים הוא החל לשמש קהל יוקרתי רחב יותר והפך להיות סמל סטטוס של אנשי עסקים ומנהלים בכירים.
עם התפתחות השנים גדל מספר יצרני הטלפונים הסלולריים, היצע דגמי הטלפון פרח, שיטות ההפעלה התפתחו והמחירים לצרכן הלכו וירדו. כך הפך המכשיר הסלולרי ללא פחות מוצר צריכה המשמש חלק גדול מאד מאוכלסיית העולם.
2007 המהפכה האמיתית בתחום הסלולר
היום המכשירים הסלולריים הם הרבה יותר ממכשיר טלפון בלבד ואין ספק שהם הרוויחו את הכינוי “סמארטפון” ביושר. אז איך המהפכה הזו התרחשה?
ב-9 בינואר בשנת 2007 השיקה חברת “אפל” את סדרת ה”אייפון” iPhone)), העובד באמצעות מערכת הפעלה ייחודית המשויכת לחברת “אפל” ונקראת IOS. המכשיר הציג שילוב של טלפון סלולארי עם לא פחות מאשר נגן מדיה נייד ומחשב כף יד. האייפון פתח את האפשרות המופלאה להתחבר לאינטרנט ובעצם קשר לראשונה את מכשיר הטלפון עם פונקציות שימוש מהפכניות חדשות ועשה זאת תוך שימוש בצג מגע.
העידן הסלולרי חולל בחיינו מהפכה של ממש. לא ניתן להפריז בעוצמת השפעתו על אורח החיים המודרני והכוונה כאן היא הרבה מעבר להשלכות הטכניות בלבד. ההשלכות מרחיקות הלכת לעובדה שאדם יכול להיות נגיש בכל מקום ובכל זמן ולבצע פעולות שבעבר לא ניתן היה לעשותן, הפכו את חיינו לשונים ללא הכר.
2022 מה המצב היום בגיזרת הטכנולוגיה הסלולרית?
הרבה מים (וכסף) זרמו בנהר הסלולארי מאז וכמות השחקנים בשוק זה הלכה וגדלה. הרשימה כוללת חברות כגון אפל, מוטורולה, נוקיה, סמסונג, שיאומי, LG, Huawei ועוד רבות אחרות.
החיבור הבלתי אמצעי בין עולם הטלפון לזירת האינטרנט פתח עולם שלם של אפשרויות. המכשיר הסלולרי נותן לנו כיום מענה לצרכים רבים ומקיים עבורנו אינספור פונקציות. הנה רשימה חלקית (שבוודאי מתפתחת ברגעים אלה בהם אתם קוראים את המאמר, כנראה מהמכשיר הסלולרי שלכם):
- טלפון (קיום שיחות)
- ביצוע הקלטות
- משלוח וקבלת הודעות
- ניהול לוח זמנים וסנכרונו בין מכשירים (כולל מחשב נייח)
- שליחה וקבלת מיילים וסנכרונם בין מכשירים (כולל מחשב נייח)
- נווט
- צילום תמונות וסרטונים באיכות מצוינת
- עריכת תמונות וסרטונים
- צפייה בטלוויזיה והאזנה לרדיו
- נגן מוסיקה
- שעון
- שעון מעורר
- מגזינים ועיתונים
- מעקב ספורטיבי
- ניהול מעקב אכילה ומשקל
ממה מורכב הסמארטפון?
המכשירים הסלולריים כמו הפונקציות הנלוות אליהם הולכים ומשתכללים. הדור הראשון של המכשירים התפתח לדור 2, 3 ו- 4 ובלי שהספקנו להבין מה קורה אנו מוצאים את עצמנו בעידן דור 5.
מאילו חלקים מורכב הפלא הזה שאנו חולקים איתו את חיינו?
סוללה
זוכרים את המכשירים הסלולריים בעלי הסוללה החיצונית הניתנת לשליפה ולהחלפה? במכשירים הסלולריים המודרניים פונקצית הסוללה מובנית במכשיר, אך עדיין היא זו שמפיחה במכשיר שלנו חיים ומאפשרת לו לתפקד. יודעים מה קורה כששוכחים להטעין את הטלפון, נכון?
מסך מגע
צג המגע הראשון הושק בשנת 1972 אך הוא פרץ לחיינו באופן מסחרי בטלפונים ניידים בשנת 2007 כאשר חברת “אפל” השיקה את מכשיר האייפון החדשני שלה. יכולים לדמיין את השימוש בכל הפונקציות והאפליקציות בטלפונים סלולריים בלעדיו?
מעבד
בדומה למעבד במחשב נייח, המעבד בסמארטפון הוא רכיב חומרה שתפקידו להוציא לפועל את הפעולות המאוחסנות בזיכרון המכשיר. המעבד נקרא CPU שהן ראשי התיבות של Central Processing Unit. איכות המעבד משפיעה באופן ישיר על ביצועי המכשיר, היא תורמת ליכולתו לבצע מספר משימות בו זמנית, ומשליכה ישירות על מהירות ביצועיו.
שימו לב לאיכות המעבד בטלפון החכם ובדקו את מהירותו הנמדדת בגיגה הרץ.
אלו המעבדים הקיימים כיום:
- Bionic
- Snapdragon
- Kirin
- Exynos
- Dimensity
לוח אם
לוח האם מורכב מערכת שבבים ורכיבים אלקטרוניים המרכיבים את המשטח הראשי של הסמארטפון ובו משובץ כל רכיב ממוחשב בטלפון (או שיש קישור בין הרכיב לרכיב אחר בלוח האם). תפקידו לגשר בין המרכיבים השונים ולקיים תקשורת תקינה ביניהם.
זיכרון ה– RAM ונפח האחסון
נפח זיכרון הטלפון מאפשר למכשיר לאחסן נתונים המאפשרים לו לבצע מגוון משימות וקיים קשר ישיר בין גודל נפח הזיכרון לבין יכולת ביצוע ריבוי משימות מורכבות בפרק זמן קצר. בנוסף אליו, קיים גם נפח זיכרון המשמש לאחסון מידע (תמונות, מוזיקה, סרטונים, אפליקציות ועוד).
ניתן לרכוש כרטיס זיכרון חיצוני שמטרתו להגדיל את נפח זיכרון האחסון בסמארטפון.
מצלמה
הסמארטפונים מצוידים בשתי מצלמות: מצלמה אחורית, שהיא המצלמה הראשית ומצלמה קדמית המשמשת לצילומי “סלפי”. איכות המצלמות גבוהה לאין שיעור מאיכות המצלמות שהגיעו עם הדגמים הישנים יותר והיא הולכת ומשתכללת. המצלמות בטלפונים הניידים יתרו עבור אנשים רבים את השימוש במצלמה עצמאית והתמונות המצולמות בעזרתן איכותיות ונגישות. יחד עם זאת, קיימים פערים בין המכשירים השונים וכדאי לבחון את התאמת נתוני המצלמה לצרכים בעת בחירת מכשיר חדש.
מיקרופון
הטלפונים מצוידים במיקרופונים המאפשרים את שמיעת שיחות הטלפון, צלילי התראות, האזנה למוזיקה, שעון מעורר ושמיעת סאונד בסרטונים השונים.
יחד עם זאת ולטובת קבלת חווית האזנה איכותית באופן משמעותי, ניתן לחבר לסמארטפון אזניות חיצוניות אשר משפרות את איכות הסאונד, ומאפשרות שמיעה פרטית של החמרים ללא צורך להחזיק את הטלפון בצמוד לאוזן.
מה הלאה?
שיוך הטלפונים החכמים לעולם האינטרנט אפשר לטלפונים לבצע משימות מורכבות שונות ופתח עבורנו אפשרות להתאים את ביצועי המכשיר לצרכינו המורכבים והמשתנים. הקלות בה אנו יכולים לבחור אפליקציות ולהורידן למכשיר, מציעה לנו עולם ומלואו בנגישות מיידית.
זוכרים איך נראו חיינו ללא Whatsapp? איך ניווטנו ללא Waze?
אלה האפליקציות שהפכו לחלק בלתי נפרד משגרת חיינו ואנו מאד סקרנים לדעת אילו פיתוחים נוספים צופן לנו העתיד. כפי שאמת חכם סיני עתיק: “נחייה ונראה”.
מאמר בשיתוף וואי וואי – חנות סלולר בפריסה ארצית